Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Facebook-függőknek

Interjú az Amnesty International munkatársával, Átol Dorottyával

2012.07.17. 12:07 kokenyke

Az interjút Dudás Fanni készítette.

D.F.: Miért tartjátok fontosnak a fesztiválon a szervezet jelenlétét?

Á. D.: Tavaly voltunk először a fesztiválon, és mikor véget ért, biztosak voltunk benne, hogy a következő Bánkitó fesztiválon is ott kell lennünk. Szeretjük ezt a fesztivált, mert itt a közösségi és civil szervezeti programokon legalább akkora hangsúly van, mint a koncerteken, és a résztvevők nem riadnak vissza még a kényesebb társadalmi problémák megvitatásától sem. Az Amnesty International egyik nagyon fontos tevékenysége, hogy elgondolkodtató, interaktív módon hívja fel a figyelmet olyan emberi jogi problémákra, amelyek itt és most történnek a tágabb környezetünkben, csak nem biztos, hogy észrevesszük őket. Bánkon a hozzánk látogató érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan kapcsolódhatnak be munkánkba és segíthetnek – akár napi egy-két perccel – azoknak, akik nem tudják hallatni a hangjukat, akiket megakadályoznak abban, hogy alapvető jogaikért kiálljanak.

amnesty_international.png

D.F.: Kinek ajánljátok, hogy ellátogasson a sátratokhoz?

Á.D.: Mindenkinek ajánljuk, hogy nézzen be hozzánk! Aki már ismer minket, annak is tartogatunk meglepetéseket, aki pedig még nem találkozott velünk, most több tevékenységünkkel és kampánytémánkkal is megismerkedhet. Játékoskedvűek leülhetnek a standunknál egy kör asszociációs emberi jogi kártyajátékra, vagy céllövöldében is kipróbálhatják magukat. A helyszínen lévő munkatársaink segítségével bővebben is megismerkedhettek a napi munkánkkal. Aki pedig szkeptikus velünk kapcsolatban, az is jöjjön, hallgassuk meg egymást és beszélgessünk!

 D.F.: Hogyan lehet csatlakozni a szervezethez? Hogyan lehet titeket támogatni?

Á.D.: Egyesületi formában, nyitottan működünk, így magánszemélyként bárki tagunk lehet, így aktívabban bekapcsolódhat és bele is szólhat a szervezet magyarországi munkájába. A fesztiválon a standunknál nagyon egyszerűen tagunkká válhat bárki. A tagság mellett támogatni leginkább idővel és önkéntességgel tudtok minket, nagyon sok különböző módon : http://www.amnesty.hu/csatlakozz-hozzank

D.F.: Iskolásoknak is szerveztek programokat a fesztiválon. Hogyan kell ezt pontosan elképzelni?

Á.D.: Emberi jogi workshop középiskolásoknak. Jogi blabla helyett hétköznapi nyelvet használva igyekszünk közelebb hozni hétköznapi emberek élettörténeteit; olyan helyzeteket szeretnénk megmutatni, amelyek egy-egy emberi jog hiányáról vagy az érvényesüléséért való küzdelemről szólnak. Magyarországról, Európából, a világból.

D.F.: Az E-Dixit, illetve Szociopoly játékokat hogyan kell elképzelni? Mennyi idő egy játék?

Á.D.: Nem elektromos gyorsétteremről van szó, hanem az új sláger játék emberi jogi változatáról. A Dixit elnevezésű játékban a részvevők színes festményeket és fotókat látnak, majd asszociálnak egyet. Különösen érdekessé attól válik a móka, hogy megismerheted azt is, a játékostárs képzeletében milyen szavakat szült ugyanaz a kép. Hogy hogyan lesz ebből közös játék, és miként kerülnek az emberi jogok a középpontba – na ezeket mind-mind megtudhatod az Amnesty sátránál.

szocio_poly-6.jpg

A szociális szakemberek által kifejlesztett társasjáték majdnem olyan, mint a Gazdálkodj okosan! vagy a Capitaly. Az aprócska különbség annyi, hogy a cél nem a lakásvásárlás, a Takarétbetétkönyv vagy a Stefániai úti palota, hanem hogy elkerüld az uzsorást, ki bírd csengetni a gyerek osztálypénzét és találj napi pár ezer forintos alkalmi munkát. Éld túl a hónapot egy mély-szegénységben élő család szerepébe helyezkedve! Jópofa játék, már akinek...

D.F.: Csapatban is lehet őket játszani?

Á.D.: A Dixitet ideális esetben 4-6 játékos játssza. Mivel a játék az egyéni asszociációkra épít, akkor a legizgalmasabb, ha mindenki egyénileg vesz részt benne. Persze párok, házastársak és nagyon-nagyon jó barátok alkothatnak egy csapatot is, hiszen asszociációs mezőik közismerten fedik egymást... :-)

D.F. Milyen programokat szeretnétek meglátogatni szabadidőtökben a fesztivál ideje alatt?

Á.O.: Hú, sötétedéskor bezár a sátrunk, és onnantól jöhetnek a koncertek! Nap közben valamelyikünknek talán sikerül majd elcsípni egy-egy előadást vagy beszélgetést, de a legjobb lenne, ha ekkor ki se tudnánk mozdulni a sátorból a fesztiválozók ostroma miatt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr314661861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása