Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook-függőknek

Hagyják szárnyalni

2011.07.20. 15:09 doridud

Fris E. Kata a Roma Parlamentről és a programokról

Az egykor szebb napokat látott ház a nyolcadik kerületben, ahol Budapest egy kicsit világvárossá válik, gyerekek Erdőkertesen és Berettyóújfalun, akiknek kinyílik a világ, és a kiállítótér Bánkitón, ahol a fesztivál végére a Kállai testvérek megragadják a világot. "Mesés" dolgok a roma programok kapcsán.

 

Ismét tandemmel érkezünk a fesztiválra, két roma civil szervezetet képviselünk: az egyik az Amaro Drom Alapítvány, a másik a Roma Parlament. Mindkettő a Tavaszmező-Művészkert Civil Kezdeményezés tagja. 2008-ban számos józsefvárosi civil szervezet és magánember fogott össze a Tavaszmező utca 6. alatti több mint száz éves épület (1991 óta e helyen működik a két szervezet) és a szomszédos József utca 37-ben található Martsa-műterem és Művészkert megmentésére , illetve azért, hogy mindaz a kulturális érték, ami itt létrejött, a megóvásra érdemes épületben megmaradjon, illetve fenntarthatóvá váljon.  
 

Megmutatkozás

Azt mondhatjuk, hogy az elmúlt 15 évben a Roma Parlament (RP), és így a Tavaszmező u. 6., mint helyszín szervesen beépült Budapest alternatív kulturális terei közé. Az egyedi hangulatú hely olyan civil kulturális és művészeti központtá vált idővel, amely a történeti és művészeti gyökerekhez kötődően egyszerre védte a nyócker egyedi hangulatát, biztosított művészeti és kulturális interakciós felületet romák és nem romák számára, miközben programjaival vonzó fővárosi kulturális találkozási pont is.

A rendszerváltáskor alakult szervezetnek kezdetben inkább politikai nyomásgyakorló szerepe volt, aztán ez idővel áttolódott a kulturális önreprezentáció felé. A mai napig nincs például roma múzeum, nincs állandó, roma képzőművészeti alkotásokat bemutató galéria, pedig az évek során több törekvés volt rá. A Roma Parlament sok mindent megvalósított ezekből az elképzelésekből. Civil Szolgáltató irodája mellett itt találjuk az Amaro Drom roma lap szerkesztőségét, egy többfunkciós színház-és koncerttermet, az időszaki kiállításoknak otthont adó Balázs János Galériát, és az ország egyetlen, ingyenesen látogatható állandó cigány kortárs képzőművészeti tárlatát. Rengeteg munka áll e húszévnyi működés mögött, és nemcsak az európai roma közösségek számára fontos kommunikáció és tudás került itt felhalmozásra.  
 

 


 Roma Parlament folyosó

 Cigány képzőművészet 

A cigány képzőművészet Franciaországban és Magyarországon bontakozott ki a legerőteljesebben és legsokrétűbben. Nagyon fontos számunkra a kortárs művészet ezen részének, és a cigány alkotóknak a bemutatása. Tizenhat éve várja a látogatókat a „Magyarország roma színei” gyűjteményes állandó kiállításunk, mintegy 70 művész 100 alkotásával. A képekre hallatlan formai és gondolati gazdagság, rendkívüli és sajátos színhasználat jellemző.

1995-től működik a Társalgó Galéria, amely 2002-ben vette fel Balázs János salgótarjáni cigány festő nevét. E magával ragadó, expresszív művész kiemelt helyet foglal el a cigányság európai kultúrájában s egyben a modern festészet értékei között. A kéthavonta cserélődő tárlatok keretében hazai cigány művészek mutatkoztak be, vagy romákkal foglalkozó alkotók. Több ízben volt fotókiállítás is, tavaly szeptemberben a Benta8ban Fesztiválon Tina Carr és Annemarie Schöne (D) Once we were birds (Madarak voltunk) nemzetközi fotó-és videó projektjét láthatták az érdeklődők. 


 Balázs János Galéria

 

Jazz, folklór, klasszikus 

Emellett nagyon erős a zene bármely szegmensének bemutatása: beszéljünk a jazzről, folklórról, cigány- vagy klasszikus zenéről.  Az RP lehetőséget biztosított a bemutatkozásra a zenészcsaládok legfiatalabb generációi számára is, akik már konzervatóriumot végeztek, zeneművészeti egyetemem tanultak vagy éppen oda járnak. De voltak különböző zenei műhelyeink, például Oláh Kálmán különböző jazz-történeti sorozatai, Világjáró zenészek címmel nemzetközi színtéren is ismert és elismert roma előadók léptek fel formációjukkal, és szerveztünk több ízben klasszikus hegedű mesterkurzust is. Romáktól és nem romáktól egyaránt hallani, hogy az évek során az RP rangos fellépési lehetőség lett, egy bejáratott koncertterem. A fővárosi fiatalok és fővárosi cigány lakosság mellett mindenképp a jazzt szerető középkorúak és a komolyzenét kedvelők látogatnak el a rendezvényeinkre.  Illetve nagyon nagy számban a Budapesten élő külföldiek vagy az idelátogató turisták. Nekik ez nem csupán egzotikus, hanem színekkel, hangulatokkal teli hely, amit gyakran New York alternatív helyeihez hasonlítanak. 

 

 Oláh Dezső Quartett jazz koncert

 

Ház a Tavaszmező utcában 

Ha belépsz a kapun, eleve egy százéves ház köszönt. Míves korlát mentén haladsz a márványlépcsőn, az első emeleten egy freskó díszíti a mennyezetet. Ugyanakkor szomorúan patinás az épület: több mint 50 éve nem volt felújítva, kívülről még 56-os golyónyomok „díszítik”, de megmaradt annak az egyemeletes nagypolgári háznak, ahogy a XIX. század végén felépítették. Ritka, de nem szabdalták szét a tereit, így a régi hal a Balázs János Galéria, a régi szalon pedig a színház- és koncertterem. Mindkét helyiség falai színesre vannak festve, az állandó kiállításon pedig ikonosztáz-szerűen vannak tele festményekkel plafonig a falak. Ez tényleg egy olyan különleges atmoszférát ad, hogy aki idelátogat, azt általában magával ragadja. Elidőzik, megnézi az épületet, egy kávé mellett kicsit beszélget, érdeklődik a képekről, és a többi ott folyó tevékenységről. S a tapasztalatunk az, hogy egyben jó hírünket is viszi. 

 


 Tavaszmező utca 6. lépcsőház, a képet készítette: Fris Kata
 

 

Lehetsz Te is Kállai! 

A Bánkitó Fesztivál az elmúlt két évben hozzájárult, hogy a fiatalok, illetve a környékbeliek meg ismerkedjenek a roma képzőművészettel: az evangélikus templomban, szakrális térben voltak elhelyezve a képek, ettől egy kicsit más kontextust kaptak. Idén változtattunk a koncepción: a pályázat témájához kapcsolódva egy helyspecifikus képzőművészeti alkotás készül, amit a Kállai testvérek, Henrik és András fognak létrehozni. A cím is innen jön: Lehetsz te is Kállai. A művészek kijönnek a műteremből, s az alkotás szerves része lesz a környezetnek. És fordítva, hisz a Bánkitó Fesztivál is rengeteg témát kínál nekik. A munka, az alkotás a tábor területén levő épületben zajlik: a fesztiválozók, a megjegyzéseik, dialógusok, zenék, illatok, hangok stb. alakítják majd a művet, bármi, ami a rendezvényhez kapcsolódik. Izgatottan várjuk, mi lesz a vége. 

Megelevenedő mesék - Gyerekprogram 

Az Amaro Drom és a Roma Parlament minden korosztálynak próbál lehetőséget teremteni a megmutatkozásra. Ebből szempontból a két alkotóval teljes mértékben találkoztak az elképzeléseink: a legfiatalabbak önálló aktivitásának, kreativitásának támogatásátaz alkotás örömének megélését, az ismeretek nyújtását nagyon fontosnak tartjuk.

A Kállai fivérek mindketten foglalkoznak gyerekekkel: kamaszként lakóhelyükön, Erdőkertesen egy önképzőkört hoztak létre (Váctól nem messze, tkp. a Bánkitó irányában - a szerk.), amit Bodegának neveztek el. A környékbeli tehetséges fiatalokat tanították rajzolni, illetve adták át azt a tudást, amit az András a Kisképzőben, a Henrik pedig egyénileg, művészektől tanulva sajátított el. A tanításnak ez a szeretete mind a mai napig megmaradt, a szobrászművész András mesterként segíti tanítványait, Henrik pedig hátrányos helyzetű erzsébetvárosi és salgótarjáni gyerekeknek tart művészeti foglakozásokat. Bánkon figuramintázásra várják a gyerekeket, agyagból elevenednek meg majd mesék és mítoszok a segítségükkel. 

 

Művészet az oktatásban: kerekasztal-beszélgetés 

Az alkotás fejlesztő hatása minden gyermek számára fontos és építő jellegű, ugyanakkor a hagyományos általános iskolai oktatás egyre kevesebb időt és energiát fordít erre. E téma köré szervezett diskurzus életre hívásában vettünk még részt aktívan. Felkértük előadónak a Kállai testvéreket, valamint a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alapítóját és lelkét, L. Ritók Nóra képzőművészt, aki azt vallja, hogy mindenkinek ott kell megkeresni a boldogságot és az örömöt, ahol él. Immár tizenhárom éve foglalkozik Hajdú-Bihar megyei településeken élő hátrányos helyzetű és cigány származású tanulók művészeti nevelésével. Kollégáival a személyiségfejlesztést a művészeti képzéssel ötvözve rengeteg gyereknek biztosítanak alkotási lehetőséget. Azt szeretnék, ha tanítványaink a művészetekre nem elszigetelten tekintenének. Foglalkozásaik igazi szabad alkotó jellegű műhelyfoglalkozások, hagyják a gyermeki fantáziát szárnyalni. A feladatokba szőtt vizuális és egyéb ismeretek elsajátítása így sokkal könnyebb a diákoknak. Sokan keresik meg az iskolát és az alapítványt a tapasztalataikért, mi most Bánkra hívtuk meg őket, osszák meg velünk is. Ehhez kapcsolódóan vetítjük Pálos György Alinak az iskola és Nóra munkájáról készült, a 2011-es filmszemlén bemutatott Ahogy te akarod című dokumentumfilmjét is. A gyerekek munkáiból pedig egy rögtönzött, minikiállítás nyílik szombaton a Polgármesteri Hivatalban.  
 

 

Kacsolódó linkek 

Fesztivál a Tavaszmező-Művészkertben

https://www.youtube.com/watch?v=j_puyole7kM 

Izzó mező a Sirályban - Kállai Henrik kiállítása

http://videa.hu/videok/kreativ/izzo-mezo-festeszet-kallai-henrik-Z0rDBzwNH2zThZzF 

Művészetoktatás mélyszegénységben élő gyerekeknek

http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?archive=4593 

 

 

az interjút készítette: Balázs Anna

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás cigány bánkitó fesztivál romaversitas

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr383083506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása