Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook-függőknek

Van SzabadTered? - interjú a SzabadTér művészeti pályázat szervezőivel

2011.06.13. 17:24 doridud

 Van SzabadTered? Megéled, vagy csak túléled? Mondd el nekünk, mi teret adunk neked! 

A Bánkitó Fesztivál kiállítás-szervezőit kérdeztük szabadságról, művészetről, a 2011-es SzabadTér pályázatról.

Ez az első ilyen jellegű kiállítás a Bánkitó Fesztivál történetében?
Gottfried Juli & Perczel Juli:
Idén másodjára hirdetünk pályázatot kiállításon való részvételre. Ez azért is fontos, mert a Bánkitó Fesztivál egészében nagy hangsúlyt helyezünk a közönség bevonására, az együtt alkotásra és gondolkodásra. Mindig törekszünk arra, hogy a kiállítások szervesen illeszkedjenek a fesztivál arculatához és problémafelvetéseihez. Tavaly a különböző Magyarországon élő kisebbségek közös kulturális kincseire fókuszáltunk a mesék világán keresztül. Mivel tág teret hagytunk a megvalósításnak, sokszínű pályázati anyag érkezett be. A Bánkitó után a nagy sikerre való tekintettel a nyár végén a VIII. kerületi Roma Parlamentben megrendezett Down in The 8th Fesztiválon, majd idén tavasszal a Gödör Klubban is bemutattuk a tárlatatot.

 

Miben különbözik az idei pályázat az eddigiektől? 
J&J:
Abban, hogy kivittük a szabadba! Mivel alapvetően a szabadságról és a részvételről szól az idei pályázat, ezért  különösen alkalmasnak tűnt az új típusú köztéri művészet közelítésmódja. Az interakció, ami nagyon fontos része ezeknek az alkotásoknak, nagyobb teret kap, ha egy olyan közegben valósulhat meg, ahova nem csak direkt kiállításlátogatók, hanem az éppen arra járók is eljutnak.

Mi a célotok a pályázat kiírásakor? Milyen műveket vártok?

J&J: Célunk az, hogy gondolkodásra ösztönözzük az alkotókat olyan kérdések kapcsán, melyekről úgy gondoljuk, hogy  aktuálisak és fontosak. Azért is hagyunk tág teret a megvalósítás formáját illetően, mert szeretnénk egy minél szélesebben értelmezett művész közösséget megszólítani. Ez magyarázza azt is, hogy a művek elbírálásánál a döntő szempont a problémához való hozzáállás igényessége.

Közönségre találnak az alkotók a Bánkitó Fesztiválon?
J&J:
A fesztivál szellemiségéből és programkínálatából következően a közönség is fiatal, társadalmilag aktív, nyitott gondolkodású emberekből áll. Az esemény több ezer látogatója 3 napon keresztül folyamatos látogatottságot biztosít a tóparti sétányon megvalósult műveknek.

Van élet a Bánkitó után? Mi lesz az alkotások sorsa az év többi 362 napján?
J&J:
A Gödör Klub segítségével 2011 őszén a budapesti nyilvánosság tereit is használatba vesszük, és persze idén is nyitottak vagyunk minden váratlan fordulatra!

Mit üzentek a még töprengőknek? Miért éri meg pályázni?
J&J:
Egyrészt ritkán kap többezres nyilvánosságot olyan fiatal alkotó, aki még nem vagy csak kevéssé épült be a művészeti intézményrendszerbe, másrészt egy kérdés ilyen szabad feldolgozása is szokatlan a meghirdetett pályázatok között. Harmadszor, de nem utolsó sorban, a művek teljes megvalósítását biztosítjuk az adott költségkategóriák keretein belül.

 

Egyszóval iparkodjatok. A terveket június 20-ig, a pályázatokat július 20-ig várják a szervezők. Részletek pedig itt: http://www.tekerjatora.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: bánkitó fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr792980857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása