Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Facebook-függőknek

Kerülj képbe: Szegények bankja

2010.05.22. 08:38 Bánkitó Fesztivál

Kiút Program a legszegényebbeknek, elsősorban romáknak

Szöveg: Forgács Anna

Olyan posztokat is közread a Bánkitó Kerülj képbe sorozatcímmel, amelyek segítik a vállalt társadalmi feladataink megértését, bemutatását. Ez az első darab.

A mikrohitel

A wikipedia definíciója szerint a mikrohitel „a társadalmi fejlődés eszköze”. Kitörési lehetőség a mélyszegénységből. Az ötlet első megfogalmazója Lysander Spooner anarchista, aki az 1800-as évek közepén írt a kisvállalkozóknak nyújtott mikró hitelek előnyeiről. Később a Marshall Tervben is visszaköszönt az ötlet.

A szegények bankja mai formájának prototípusa a bangladesi Grameen Bank, amelynek alapítója, Muhammad Yunus közgazdász Nobel díjat kapott az általa kidolgozott mikrohitelezési rendszerért. A Grameen Bank nyereséges, mert a nagy tömegű mélyszegénységben élő emberek számára ez az egyetlen kitörési lehetőség. Ma a világ 160 országában működik szegények bankja.

 Muhammad Yunus Bangladeshben

 Hogyan működik?

A szegények bankja kis összegű hiteleket nyújt mélyszegénységben élő emberek számára, akikkel szociális és anyagi hátterük miatt a bankok szóba sem állnának. A hitel feltétele, hogy az igénylőnek legyen ötlete egy saját vállalkozás létrehozására. Fontos elem, hogy a hitelező nem szól bele a vállalkozásba, mert az a fő szempont, hogy az emberek abba kezdjenek, amihez kedvük van. Van, aki háztáji gazdaságot hoz létre, van, aki vesz egy autót, és a falu lakosainak fuvarozásából tartja fenn magát.

A hitelintézet mentorokat küld a falvakba, akik nyomon követik a hitel felhasználását és behajtják a törlesztő-részleteket. A mentor a helyi hiteligénylőkből csapatot gyűjt maga köré. Mivel a hitelelbírálásuk egymás törlesztéseitől is függ, ezért, azaz az egymásra utaltság okán, egymást segítő csoport alakul a faluban. A kamat elég magas, 20% körüli, ugyanis a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, ez a kamat még teljesíthető és motiváló.

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon az első kezdeményezés kudarccal ért véget. A visszafizetések aránya rosszul alakult, ezért az Autonómia Alapítvány tevékenysége fenntarthatatlannak bizonyult. Hazánkban a januárban újra indult a kezdeményezés Ujlaky András közgazdász vezetésével.

A hiteleket a Raiffeisen Bank nyújtja, a mentori tevékenységet és megvalósítást a Kiút Program Mikrohitel Közvetítő Közhasznú Nonprofit Zrt. látja el. Az állam 135 millió forintot különített el erre a célra. Az újabb próbálkozást két évig készítették elő a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég és az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének közreműködésével.

Több mint valószínű, hogy itthon ez a vállalkozás nem lesz nyereséges, de nem is ez a cél. 75%-os visszafizetési arány már sikernek bizonyulna, de a résztvevők egyáltalán nem biztosak benne, hogy az ötlet nálunk is működőképes lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: grameen bank szegények bankja lysander spooner muhammad yunus

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr742021297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása