Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Facebook-függőknek

„Együtt tetszős legyen” - Magyarhangya – Filmforgalmazás 2.0

2011.07.10. 17:45 doridud

  

 Van, ami nem megy. A magyarhangya mozgalom (http://www.magyarhangya.hu/ hozzáállása szerint ez azt jelenti, hogy tehát van min javítani – az ilyen lelkesedést pedig jó látni, na. A magyarországi filmforgalmazás működésképtelenségén, a moziba járási kedv hanyatlásán és az (amúgy egészen egyedülálló) budapesti art mozi hálózat partra vetett hal állapotán például lehetne változtatni. Ezt tűzték zászlajukra a hangyák, az eddigi munkájukat figyelve azt lehet mondani, sikerrel. Kitalálták a közösségi filmforgalmazást, először mindenki előtt: a 6 premierfilmre jogosító hangyaPASS bérlet lényege, hogy az alkotásokat egyszerre, egy időpontban több helyszínen vetítik a filmekhez kapcsolódó eseményekkel körülbombázva – így téve a mozizást exkluzív és közösségi élménnyé. A második bérlettel megnézhető filmek listája már kialakult a lezajlott vetítések előtt leadott, illetve a facebook oldalon (http://www.facebook.com/magyarhangya) közzétett trailer csomagból a közönség szavazatai alapján kiválogatva. A magyarhangya csapatának véleménye van – arról pedig tudjuk, hogy az szexi. Az első bérleti szezon június 28-án járt le, a hogyan továbbról és az eddigi tapasztalatokról kérdeztük Polgár Mónit, Szládovics Orsit és Csikós Gergőt.


 

Mennyire vagytok elégedettek az első hangyaPASS eredményeivel?

 

Szládovics Orsi: Elégedettek vagyunk, ahhoz képest, hogy ez volt az első, szép eredményeket értünk el – de nyilván lesz hová fejlődni. Kaptunk sok visszajelzést, amit beszámítunk majd a következő bérletnél, alapvetően nagyon jól sikerült.

 

Polgár Móni: Vidéken egy-két városban hangyabolyaink (a lelkes fiatalok csoportjai http://www.magyarhangya.hu/hangyaboly.php - BN) is lettek, bár itt kevesebb nézőszámot tudtunk produkálni. A vége egy fantasztikus zárás volt, az utolsó filmet (Tilva Roš) a Burn Energy Drink és az Offline Magazin szponzorálta és megugrottak a nézőszámok is. Közönségtalálkozóra idehoztuk a rendezőt és a szereplőket is és nagyon jól érezték magukat.


 balról jobbra: Polgár Móni, Szládovics Orsi, Csikós Gergő


Körülbelül mikor indul a második bérleti időszak és addig milyen magyarhangyás

 programok lesznek?

 

PM: Most 2011 második félévére a programok már nagyjából megvannak, így körülbelül tavasszal indul majd az új bérlet. Addig egy-egy film köré szervezünk eseményeket. Felkérések, tárgyalások folynak jelenleg, a magyar filmek közül például a Quimby-vel és Hobóval. Van még egy szerelmünk, a Pina 3D, Wim Wenders új filmje Pina Bausch munkájáról. Lesznek pótvetítések is, filmklubot tervezünk a Helyzetek és gyakorlatokból (http://palyazatok.org/helyzetek-es-gyakorlatok-palyazat-kozosseg-alapu-filmterjesztesre/) és az első hangyaPASS-ból. Ha valami nagyon érdekel, de nem láttad, most be lehet majd pótolni.

 


Sajtóközleményetekben azt ígéritek, hogy néhány új magyar filmnek event-alapú bemutatást szerveztek. Mit értetek pontosan ez alatt?



Csikós Gergő: Azt, hogy nem arról van szó, hogy ezeket a filmeket ha gyományosan berakjuk a moziba. Amikor megszerveződik a közönség és az esemény a film köré, akkor kezdjük a vetítést. Lehet országosan is, egyszerre több helyen. A lényeg, hogy kapjon egy néző egy olyan pluszt, ami miatt kimozdul otthonról és eljön – azon túl, hogy az már bőven elég, hogy tök jó minőségben és helyen lehet nézni a filmeket. Önmagában is nagy különlegesség, hogy most bejönnek hozzánk ezek a filmek – különben nem jelennének meg. Ha csak egyszer nézheted meg és esemény is van körülötte, akkor tényleg rámozdul az ember.

 

Azt mondjátok, a közönség szervezheti a filmforgalmazást azáltal, hogy szavazásra kerül, melyik filmeket hozzátok be. De mindezt egy adott trailer csomagból választhatjuk, így nem szabtok mégis keretet? Mi alapján válogatjátok össze ezeket a csomagokat?

 

CSG: A filmek kiválasztásánál – körülbelül 25-en néztük őket – szempont volt, hogy a célközönség a saját generációnk: együtt tetszős legyen és rólunk szóljon, nekünk és nem csak nekünk. Legyen még igényes, szép, színvonalas, nemzetközi – ez a mostani 18 felkínált filmben is szerepet játszik. Addig, amíg Magyarországon a sajtóban és a különböző blogokon nem jelenik meg napi szinten a friss filmtermés, addig muszáj valamilyen csomagot kínálnunk. Mit kezd a néző különben 150 filmcímmel, amikről még sehol semmit sem írtak idehaza? A torrent oldalakkal is az a legnagyobb nehézség: letöltesz 500 filmet és abból jó, ha 3 volt olyan, amit tényleg végignéztél és tetszett is. Szerintünk sokkal többet kellene foglalkoznia a sajtónak a frissebb filmekkel. Mi megpróbáljuk behozni őket, hogy lássák és írások szülessenek róluk. Próbálunk minél több információt adni, hogy beinduljon a dolog.



 

Mit jelent a kapcsolat a Bánkitó Fesztivállal?

 

SZO: A célcsoportunk nagyjából egyezik és mi is olyan emberekre építünk, akik szeretnének valamit tenni. Valahol mi is egy mozgalomként működünk, bárki csatlakozhat és ez egyezik a fesztivál felépítésével. Még alakul, mit takar pontosan a kapcsolat. Ami már biztos, hogy adunk egymásnak kedvezményeket: akinek van hangyaPASS bérlete, az az eredeti áron mehet be a fesztiválra, plusz mi is valami hasonló kedvezményt próbálunk majd adni a saját eseményeinken, támogatjuk egymást.

 


Hogyan lehet segíteni a munkátokat?

 

PM: Több szinten lehet csatlakozni hozzánk, akár már csak a facebook oldalunkra kattintott likeolással is. Azzal is támogatsz minket, ha megveszed a bérletet vagy a jegyet valamelyik rendezvényünkre. Aktívan a munkánkba is részt tudsz venni. Vidéken a hangyabolyokhoz lehet csatlakozni, ez elsősorban közönségszervezési feladatokat jelent: a helyi fiatalok közösségeivel és a helyi médiával kell tartani a kapcsolatot. Ezenkívül ebben a félévben elindítottuk a szakmai gyakorlati programunkat is. Idén két fiú jött az ELTE filmszakról és mind a ketten velünk maradtak a gyakorlat után. Első körben arról beszélgetünk, hogy mit szeretsz csinálni, miben érzed úgy, hogy tudsz valamit segíteni illetve milyen területen szeretnél fejlődni. Ennek megfelelően kapsz egy mentort és feladatokat – először kisebbeket, de mindegyik felelősségteljes munka. Az egyik fiú például megtanult előzeteseket feliratozni és időzíteni, így a végén az utolsó filmünket, a Tilva Roš-t már egyedül készítette elő a vetítésre. Csatlakozni az info@magyarhangya.hu címen tudtok.

 

szöveg és kép: Balkányi Nóra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr973055320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása