Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook-függőknek

Szuperzöld

2011.08.01. 09:37 doridud

Pár négyzetkilométernyi szeméttenger, huszonhat és fél talán örökre elárvult sátor, 8-as UV-B sugárzás, szállingózó emberek és por - a fesztivált követő délelőtt, 11 óra 30 perc.

Az élmény csak a kiváltságosoké, és azt is kevesen láthatják, ahogyan a takarító crew a fesztivál utolsó vendégeként végül színre lép. A munka hálátlan és elengedhetetlen, hiszen ha a hajukat és szájukat tépő vérmes környezetvédők szavára nem is szívesen, a tényekre mindenképp adnunk kell.

Egy többnapos fesztivál igencsak kedvezőtlenül befolyásolja a levegő, a víz, és a talaj állapotát, károsítja a környező tájat, az ott élő növények és állatok élőhelyét – és nem csak arról van szó, hogy figyelmetlenségből egy barátposzáta-fészekre épült a nagyszínpad.

 

A takarító brigád feladata, hogy megtisztítsa a terepet a gazdájuktól elkószált üres sörös dobozoktól, kajás zacskóktól és a jobb napokat látott mobiltelefonoktól. Ám ez önmagában nem minden. A fesztiválzöldítés egyik nagy célkitűzése az is, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a szeméttelepekre, vagy a hulladékégetőkbe. Ennek érdekében a fesztivál mínusz első napjától kezdve tudatos ökotevékenység folyik a helyszínen, a neten, és a kreatív ötleteléseken is.

Az egyik legnagyobb idei öko ihlette sláger a ZöldRe Pohár. Mivel a rendezvények után a fűben szomorkodó műanyagpoharak száma meglehetősen nagy, az újrahasznosítási lehetősége viszont minimális, a külföldi nagyok után nem sokkal több hazai rendezvény, így a Bánkitó Fesztivál is átváltott ezekre a dizájnos kis repoharakra a megelőzés jegyében. A lényeg, hogy az első sörrel kipengetjük a pohár árát is (rettenetes 200Ft-ot), és a következő körben a pohárért cserébe visszakaphatjuk a betét díjat, vagy vehetünk egy újabb sört, tiszta pohárban, immár plusz díj nélkül. Mivel a rendezvények után fennmaradó hulladék 60-70%-át is eléri a poharak aránya, az új rendszer bevezetésével a hulladékmennyiség is ennyivel csökkenhet, bizony.

Régi ismerősként üdvözölhetjük a legtöbb idei fesztiválon színes szelektív barátainkat, akik hármasával szájtátva ácsorognak a központi helyeken. A szemét ettől persze nem lesz kevesebb, viszont a kezdettől szelektíven gyűjtött szemét könnyebben újrahasznosítható.

Szintén pár éves felfedezés a telekocsi, ami nem egy emelt díjas számon hívható utazó ezoterikus szolgáltatás, hanem még annál is jobb! Az egyszerű, környezetkímélő közlekedés megvalósítása a zöldszívű fesztiválszervezők reszortja. Mivel azonban csak egy ideális világban lehetne mindenkit biciklire ültetni, vagy felpakolni a vonatra, kénytelenek vagyunk számolni az autósokkal, meg a jó öreg CO-vel. A telekocsi rendszere szuper jó ismerkedési és mellesleg környezetkímélő dolog is. A fesztivál csak annyit kér tőled, ó, szerencsés gépkocsi-tulajdonos, hogy ne érkezz üres hátsó ülésekkel. A tekerjatora.hu-n található telekocsi üzenőfalon például egyszerűen és gyorsan beszervezhetőek a Bánkra igyekvő random jófej útitársak.

Ahogy mindig, jöhetnének most is a zöld közhelyek, mint az Egy mindenkiért, mindenki a Földért! vagy Jobb ma egy veréb, mint holnap két halott fecske! De jobban belegondolva nem csak a fesztiválzöldítés az ami arra késztet, hogy Repohárral rohangáljunk, hanem az összetartozás jegyében is tesszük, amit teszünk. Szervezőktől fesztiválozókig mi vagyunk az a kaszt, csapat, család, önkéntes takarító crew, akik valóban előidézik a változást. És ez nagyon jó érzés.

fotók: www.zoldovezet.info

szöveg: Pétercsák Réka

Szólj hozzá!

Címkék: zöld ökológiai lábnyom bánkitó fesztivál zöldövezet társulás

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr493116115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása