Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Facebook-függőknek

"Szerencsések vagyunk, mert semmilyen műfaji megkötés nincs, így teljesen szabadon alkothatunk. "

2011.07.22. 13:59 doridud

 A Bánkitó Fesztiválon 2011-ben ismét fellép az underground szcéna egyik jeles bandája, a progresszív és experimentális, de az önfeledt táncolásra kifejezetten alkalmas zeneiséget képviselő Másfél zenekar. Alább Lukács Leventével (szaxofon) készített interjúnkat olvashatjátok.

 

Lukács Bence (Bánkitó): Jól tudom, hogy nem ez lesz az első fellépésetek a Bánkitón?

Lukács Levente (Másfél): Valóban nem az első fellépésünk, két éve is kaptunk lehetőséget, az volt az első koncertünk ezzel a felállással, Karen ott játszott velünk első alkalommal.

L. B.: Egy ideje kevésbé tűntök aktívnak. Mit üzentek azoknak a rosszmájúaknak, akik szerint az oly sok mindent meg- és túlélt Másfél zenekart is elérte a vég?

L. L.: Egyszerűen arról van szó, hogy a tagváltás nem ment túl egyszerűen (egy egész tavaszi szezont ki kellett hagyni). Amikor kimarad egy fesztiválidőszak, nagyon nehéz utána visszailleszkedni. Közben mindenki saját projektekkel foglalkozott és nem nagyon maradt idő a Másfélre, így megbeszéltük, hogy jegeljük, és amikor lesz megint időnk és lendületünk, akkor nekiállunk újra.

L. B.: Mit lehet tudni Gaya művésznőről, hogyan került a projektbe, mennyire tűnik hosszú távúnak az együttműködésetek? 

L. L.: Gaya-t régóta ismerjük, ő a Deti Picasso énekesnője. Moszkvában és Szentpéterváron együtt koncertezett a két zenekar, és nagyon összebarátkoztunk. Utána meghívtuk az En Garde! c. lemezünkre egy számban énekelni. Azóta több dalt átalakítottunk énekes verzióra, így a koncerten már 4-5 számban szerepel.

 

 

 

L. B.: Jól érzem, hogy valamiféle koncepcióváltás, újabb útkeresés indult el a zenétekben, nyitás a vokális zene felé? Ez lesz az új irány?

L. L.: Nyilván egy új korszakot jelent, hiszen nem csak Gaya, de Karen is nagyon erős zeneiséggel megáldott karakter, és mivel a Másfél mindig az aktuális tagok világának egyvelege, az eddigi Másfélhez képest ez jelentős változás. A régi számok is máshogy szólnak, és nyilván az újak is mások lesznek. Szerencsések vagyunk, mert semmilyen műfaji megkötés nincs, így teljesen szabadon alkothatunk.

L. B.: Készül esetleg valami új anyag?

L. L.: Még csak pár szám kezdeményünk van, mert még igaziból nem álltunk neki az új anyagunknak.A terv az, hogy ősszel kezdünk neki, de hogy mikorra készül el, azt még nem tudjuk pontosan. 

L. B.: Beszéljünk kicsit a koncertről. Milyen műsorral készültök, az ős-másfelesek is hallhatják majd kedvenc meneteiket, vagy inkább a jövő zenéjét nyomjátok?

L. L.: Alapvetően az előző két lemez anyagát játsszuk, de mint említettem, pár szám eléggé máshogy szól. Mellette lehet, hogy előadunk új dalokat is, ezt még pontosan nem tudom, attól függ lesz-e időnk rá.

 

L. B.: Tervezitek, engedi-e az időtök, hogy elvegyüljetek kicsit a fesztivál életben, buliztok-e velünk egy kicsit a tavon, a fellépésen kívül?

L. L.: Egy kicsit biztosan körülnézünk, mert ez a fesztivál a kedvencünk. Olyan a hangulata, ami most egyedülálló Magyarországon. Sabák Peti játszik még más produkciókkal, és lehet, hogy az egyik színházi darabbal én is szerepelni fogok (mint zenei rendező).

L. B.: Egyébként, csak a zene van, vagy a szürke hétköznapokban titeket is magával ragad a civil mókuskerék, és tisztességes kétkezi munkával keresitek a betevőt? Mit csináltok civilben, persze csak ha nem titok..?

L. L.: Nem titok :) Minden tagnak van más projectje, mindenki zenél, polgári foglalkozásunk – tudtommal – nincs. Gaya énekel egy modern acappella zenekarban, Karen saját anyagon dolgozik, és egy norvég énekessel készít lemezt (ebben benne vagyunk mi is a Zolival), Sabi egy stúdióban dolgozik, és jelenlegi legkomolyabb akciója Mangóva és Cadikkal egy komoly live act, a "Mastuca" (Francia turnéról érkeztek meg éppen). Zoli és én a Brains tagjai vagyunk egy éve, az új lemez már velünk együtt készült. Jómagam modern színdarabokhoz és a Fővárosi Nagycirkusznak készítek alkalomadtán zenéket.

Lényeg, hogy mindenki zenél, ugyanolyan erőbedobással, mint régen, csak most nem egy zenekarban, hanem több produkcióban. Persze ezt megsínyli a Másfél, de sajnos most egy ilyen időszak van. Ennek a zenének (ami független, mindig változik, és új dolgokat keres) úgysem kedvez a mai itthoni sablon-hangulat.

L. B.: Hol lehet ropni rátok még a nyáron?

L. L.: Nyáron csak a tónál lépünk fel, őszre tervben van egy A38-as és egy Gödrös fellépés is, de ez még megbeszélés alatt van.

L. B.: Köszönjük az interjút, találkozunk a tónál!


Az interjút készítette: Lukács Bence

Fotó: www.masfel.hu

 

 

 

 

            

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr743089034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása