Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook-függőknek

„Láthatatlan kollégium” Gulyás Böbe a Romaversitas munkájáról

2011.07.12. 18:12 doridud

Képzeld el, hogy az egyetemen te vagy az egyetlen roma diák. A Romaversitas az anyagi és tudásbeli esélyegyenlőség megteremtése mellett az efféle sajátos problémák kezeléséhez nyújt lelki hátteret a felsőoktatásba kerülő roma fiataloknak. Gulyás Böbe, a MOME frissen végzett építész- és művészeti menedzser hallgatója mesélt a szervezetről.

 

 

 Mik a Romaversitas legfontosabb céljai?

 

A Romaversitas egy ötven felsőoktatásban tanuló roma diákot magába tömörítő szervezet, amely Daróczi Gábor, az igazgató hasonlatával élve megadja mindazt a felsőoktatásba kerülő roma diákoknak, amit egy átlagos középosztálybeli család meg tudna adni a gyerekének. Ez egy kvázi láthatatlan kollégium, vagy szabadegyetem: egy hónapban egyszer összeülünk egy hétvégére és akkor a kollégiumi élethez hasonlóan folyik egy belső szellemi munka; vannak szemináriumok, nyelvoktatás, ami nagyon fontos része a képzésnek, és kapunk ösztöndíjat is.

De ami igazán hangsúlyos, az a dolog emocionális oldala: úgy működünk, mint egy nagyobb család, egymás támaszai vagyunk a mindennapi életben is; az egész szabadegyetem igazából erre a közösségre épül. Emellett az identitáskeresésben is nagyon nagy szerepet játszik, mert a felsőoktatásban lévő roma diákok általában nincsenek túl sokan az egyetemükön vagy a szakukon, mint ahogy én is az egyetlen voltam. Ilyenkor különösen fontos, hogy az identitásod, a származásodat, a társadalomban betöltött új szerepedet helyre tudd tenni, és ebben ez a közösség nagyon sokat segít.

 

Milyen programokat csinál a szervezet?

 

Vannak nyári intenzív nyelvkurzusok, az év közbeni munka után, most pedig a Reflekt stúdióval együtt fog a Romaversitas csinálni egy építőtábort Bereten: a Romaversitasos diákok lemennek és közösen építenek egy külső táborozóhelyet vizesblokkal, az Új Irány és a MOMEline által szervezett Wood fesztiválból visszamaradt faanyagból, és közben az ott élő gyerekeknek fognak foglalkozásokat tartani. Az önkéntesség mellett a szemináriumok is fontos részei a programjainknak: vannak önmenedzselést, illetve egyéb kulcspotenciálokat segítő szemináriumok, prezentációs tréning, álláskeresési tréning, amit egy nagyon jó fejvadász, Szigeti Ferenc tart; ott megtanulnak önéletrajzot írni, vagy azt, hogy egy interjún hogy kell viselkedni. Mindemellett vannak még Európai Uniós alapismeretek, és nagyon lényeges a roma kultúrával kapcsolatos szeminárium is, például van a táncoktatás, amit a Balogh Katesz tart, és van még drámajáték is.

 

Mire számíthatunk tőletek a fesztiválon?

 

A Romaversitas alapvetően azokhoz a civil programokhoz szólna hozzá, amik az informális oktatás fontosságát hangsúlyozzák, ezekben a workshopokban vennének részt. Másrészről pedig Balogh Katesz itt is fog tartani táncoktatást, és valószínűleg ebben is elég sokan fognak részt venni tőlünk.

 

Az interjút készítette: Balázs Anna

Szólj hozzá!

Címkék: cigány bánkitó fesztivál romaversitas

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr263061217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása