Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Facebook-függőknek

Önkéntes dalolva

2011.06.27. 12:02 doridud

Teknőst menteni, árva gyerekekkel játszani, ételt osztani, tanítani, szerveződni – ingyen, önként segíteni? Rá lehet venni valakit ilyesmire?
 
 
Méghozzá nem is keveseket.  Amerikában milliók, míg Magyarországon évente több tízezren döntenek valamilyen önkéntes tevékenység mellett. A statisztikák arra engednek következtetni, hogy bizony mégis szorult belénk egy parányi látens emberiesség. Ezvan.
 
Mivel azonban a többség szemében azért tagadhatatlanul élien az, aki ilyesmire adja a fejét, nézzük, hogy mi is az önkéntesség?  „Az önkéntes tevékenységek - kifejezés a bármilyen formában végzett, formális, nem formális vagy informális önkéntes tevékenységekre vonatkozik, amelyeket a személy szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez.” – írja az onkentesseg2011.hu.
 
Mit jelent ez? Leginkább azt, hogy egyik nap kikászálódsz a fotelből, kibontakozol az internet öleléséből, és kilépsz az ajtón. Találkozol egy csapat emberrel, aki aznap szintén megtette ugyanezt, ráadásul ugyanazért, amiért te. Attól függően, hogy mire szavaztál, kutyákra, gyerekekre, éhezőkre, kultúrára, vagy a környezetre, koordináltan elvégzitek a rátok bízott feladatot, aztán egy közös bodzaszörp, illetve egyéb alkoholos alternatívák után hazamész, és visszaülsz a fotelba.  Nincs pénz, de verseny sincs. Valamit tettél, aminek eredménye van, valahol, ahol nagy szükség volt pont rád, egy maréknyi élő facebook profil társaságában. Csillog a szemed, és holnap is menni akarsz.
 
 
 
 
 
Ez a jelenség nem is olyan halandó és kezdetleges ám. Idén a 2001-es tematikus év 10. évfordulójára hirdették meg újra az Önkéntesség Európai Évét.  Így tehát 2011-ben számtalan, az önkéntességgel összefüggő kezdeményezés integrálódik az év programjai közé.  A hazai civil szervezetek és az uniótól lendületet kapott projektek célja  felhívni a figyelmünket arra, hogy milyen nagy szükség van az önkéntes tevékenységekre és hogy milyen hatalmas jelentőséggel bír az önkéntes összefogás.  Magyarországon -  bár sokak szerint még nem olyan kiforrott az ilyen jellegű tevékenységek rendszere és hivatalos elismerése, mint külföldön - sokrétű lehetőségek közül választhat az, aki szívesen dolgozna közösségben egy jó ügyért.
 
Ennek jegyében alakul, formálódik, bontakozik, és írja be a nevét a nagyok közé a Bánkitó Fesztivál is.  A háromnapos programsorozatot, az is különlegessé teszi, hogy a szervezők komolyan gondolták, mikor azt mondták: Csináljuk együtt a fesztivált! Egy kreatív és lelkes önkéntes hangyaboly már most is a fesztivál ritmusára hangolódik, a csaknem száz önkéntest pedig egy szuper koordinációs csapat mozgatja majd augusztus 4-5-6-án.  Mindenkire szükség van, aki úgy gondolja, hogy idén nyáron mégis kiszállna abból a bizonyos fotelből. Mert ugye akinek dolga van, az szexi.
 
 
 

szöveg:  pétercsák réka 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr673018455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása