Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Facebook-függőknek

Generációk ifjúsági tábora: Szarvas

2010.06.19. 12:34 Bánkitó Fesztivál

Szöveg: Gábor Móni
Fotó: Horváth Győző

Húsz éve nyitotta meg kapuit Szarvason az a Zsidó Nemzetközi Ifjúsági Tábor, aminek útja töretlen, célja változatlan. A változás talán csak annyi, hogy akik 1990-ben macijuk kezét szorongatták a szarvasi buszra szállva, 10 éve már szerelmük kezét fogták, miközben madrichként (ifjúsági vezető) csoportjuk gyerekeit számolták. Ma ők már saját gyerekeik kezét fogva mosolyognak a sok ismerősre, barátra az indulásnál. Szarvasról Fritz Zsuzsa oktatási igazgatóval beszélgettünk.

- Hogyan született meg az ötlet, hogy nemzetközi zsidó tábor jöjjön létre Magyarországon?
- Még 1989-ben, a rendszerváltás előtt, az amerikai JOINT és a Lauder alapítvány arra gondolt, hogy a felszabaduló kommunista utódállamokban élő zsidó fiataloknak táborozási lehetőséget kellene nyújtani. Ezután az akkori miniszterelnökkel, Grósz Károllyal egyeztettek, majd egy politikai, diplomáciai előmunka következett. Végül Szarvason találtak egy nem működő campinget, ami rendkívül rossz állapotban volt. 1990 nyarán itt indult el a tábor a Ronald S. Lauder Alapítvány tulajdonában és a JOINT által működtetve.

- Mi volt akkor a cél?
- Szinte ugyanaz, mint ma. A Közép-Kelet Európai zsidó gyerekeknek és fiataloknak nyújtani egy olyan nyári táborozási lehetőséget, ami pozitív közösségi élményeken keresztül építi a zsidó identitásukat.

 Van, hogy megérkezünk pénteken Szarvasról, és a gyerekek szombatra már after party-t szerveznek

 - Mi ennek a módszere?
- Szarvason a gyerekek egyrészt tanulhatnak a zsidóságról, másrészt nyári táborban lehetnek, harmadrészt zsidó fiatalok találkozhatnak egymással.

- Miben módosult a cél az elmúlt húsz év alatt?
- Annyiban, hogy ma már sokszor visszafelé működik mindez. 1990-ben még csak éppen újjáéledő zsidó közösségek léteztek, zsidó oktatásról és zsidó iskoláról egyáltalán nem beszélhettünk, ifjúsági szervezetek pedig alig működtek. Ma már Kelet-Európában a közösségekben iskolák működnek, létrejött az aktív közösségi élet színházzal, folyóirattal minden szükséges elemmel, sőt a kisebb közösségeknek már ifjúsági táborai is léteznek. Ezért ma inkább arról van szó, hogy Szarvas lett a „műhely”. Szarvas nemzetközisége ugyanis még mindig egyedülálló, ezen kívül nagyon átgondolt az oktatási rendszere. A táborok után gyakran ez a rendszer adja az alapját annak az ifjúsági oktatási életnek, ami az év során a kisebb közösségekben folyik.

- Vannak olyan gyerekek, akik a zsidó közösségi élettel csak a szarvasi tábor tizenkét napjában találkoznak?
- Nagyon sokan. A legtöbb gyerek budapesti, de sokan jönnek vidéki kis közösségekből. Más országokból is érkeznek hozzánk gyerekek nagyvárosokból, kisvárosokból és falvakból egyaránt, ezeken a helyeken sokszor egyáltalán nincs zsidó infrastruktúra. Nekik az a legnagyobb élmény, hogy részei egy 500 fős tábornak, ahol kortárs zsidó gyerekek veszik körül őket. Sokat tanulnak a zsidóságról, táboroznak, de a közösségi élmény az elsődleges, ami nagyon megerősítő tud lenni.

- Kik dolgozhatnak Szarvason?
- A táborban van egy szarvasi stáb, akik a helyet és a konyhát üzemeltetik. Az oktatási stáb áll a táborvezetésből, a korcsoportvezetőkből és az ifjúsági vezetőkből. A táborvezetés három embert jelent: táborvezetőt, programigazgatót, oktatási igazgatót. A nemzetközi korcsoportvezető gárda 20-25 fős, ők a nagy csoportokat viszik. A korcsoport vezetők évente kétszer háromszor szemináriumokon találkoznak. Ekkor választják ki a tábor témáját, dolgoznak a programon, írják az esti, nagy programokat, és felelősek a saját madrichjaikért, ifjúsági vezetőikért, akikből 60-100 is van - turnustól függően. Ők 18-25 év közötti fiatalok, akik egész éves felkészítő foglalkozásokon vesznek részt.

- Ez a tábor a drága tábornak számít?
- A szülőknek, összehasonlítva a legtöbb magyar táborral, egy nagyon jutányos árat kell fizetniük. A többi részt pedig a JOINT finanszírozza.

- Az idei évben az eddig megszokott négy helyett csak két turnus lesz. Miért?
- Ez finanszírozási kérdés. Idén a tábor július elején nyit előkészítéssel, majd jön két turnus és a családi tábor, és augusztus 15-én zárja is kapuit Szarvas. A forrásokkal próbálunk hatékonyan bánni, és a sűrítés jó megoldásnak tűnik.

- Ez azt jelenti, hogy kevesebb gyerek táborozik idén Szarvason, vagy ugyanannyi, csak egy turnusban többen lesznek?
- Körülbelül az eddigi gyereklétszám kétharmada lesz idén Szarvason. Minden ország képviselteti magát továbbra is. Jóval kevesebben lesznek az orosz gyerekek és minden ország kvótáján kicsit csökkentettünk. A magyarok számán szinte nem is kellett változtatni.

- A tábor folytatódik év közben is? Szerveztek találkozókat?
- Igen, mi is rendezünk táboros találkozókat, de a madrichok is, és a gyerekek önállóan is szerveznek. Van, hogy megérkezünk pénteken Szarvasról, és a gyerekek szombatra már after party-t szerveznek.

1 komment

Címkék: szarvas joint fritz zuzsa madrich zsidó nemzetközi ifjúsági tábor

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr462093429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halar 2010.06.20. 19:06:16

Frici nem mond igazat, mert mi pl 2004 óta mindig már a hazaérkezős péntekre szerveztük az afterpartyt:)
süti beállítások módosítása