Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Facebook-függőknek

Interjú Soós Dórival, a Noha stúdió és alkotóműhely szervezőjével

2012.07.07. 18:17 kokenyke

Egy forró nyári délutánon látogattam el a Noha stúdióba a Pozsonyi útra, ahol minden nagyon színes és kedves: először mesébe hallgatok bele uzsonnára a gyerekekkel, miközben sorra érkeznek felnőttek (általában bicajjal), aztán átnézünk a bábszínház tábor próbájára, ahol apróságok Négyszögletű kerek erdőt játszanak.

 

Mesélnél egy kicsit magatokról, hogy mi is a Noha stúdió?

A Noha stúdió hat éve létezik, ez egy művelődési ház-szerű hely, művészek és programtartók dolgoznak közösen. Vannak, akik műhelyeket bérelnek itt (például van kerámiaműhely, ötvösműhely, varróműhely), ők alkotóként dolgoznak, de sokan közülük foglalkozásokat is tartanak. Mások önálló programokat hoznak ide, például a Cellux Csoport (velük szintén találkozhattok a Bánkitón). Tulajdonképpen egész nyáron vannak napközis táboraink, évközben meg heti rendszerességű programok.

Csak gyerekeknek tartotok programokat?

Sokan csak a gyerekprogramokat, táborainkat ismerik, de felnőtteknek is kínálunk táncot, tornát, festőműhelyt, kerámiát, ezekről a honlapunkról lehet tájékozódni (http://nohastudio.hu). Tulajdonképpen családi hely vagyunk.

Jelenleg milyen programjaitok futnak?

A felnőttprogramok nyáron szünetelnek, kivéve a kerámia meg a nia. A kicsiket viszont folyamatosan várjuk ebben az időszakban is. A szomszéd teremben éppen táborzáró bábszínházi bemutatóra készülnek. Van kerámia, dráma, rajz, tánc, sport, kertész, városmegismerős, meseírós, mozis, építész, angol táborunk is.  

 P1070046_1.jpg

Ezt a drámafoglalkozást hozzátok idén a fesztiválra is.

Így van, Bruckner Ági kolleganőmmel tartjuk a foglalkozást. Ennek röviden az a lényege, hogy a gyerekek kijátsszák magukból azokat a meséket, amelyek foglalkoztatják őket. Ilyenkor jó kis történetek alakulnak ki, a fesztiválon például igazi bánkitós mesék születtek két éve is, a gyerekeket befolyásolja a táj, a tó, ezekből indulnak ki a mesék. Egyik kedvencem az volt, mikor a mesében kiapadt a tó és a gyerekek lufik és szerkezetek segítségével visszaszerezték, majd egy jót fürödtek először a mesében, aztán tényleg.

Hány éves kortól ajánljátok a foglalkozásaitokat?

A fesztiválra olyan programmal készülünk, amire 5-12 éves korig várjuk a gyerekeket.

Említetted, hogy két éve a mesés drámafoglalkozással voltatok a fesztiválon, tavaly is találkozhattunk veletek?

Igen, az elmúlt évben sporttal, játékokkal voltunk jelen, reggeli tornát tartottunk például. A foglakozásokat Horváth Éva vezette.

Milyen érzésekkel emlékeztek vissza az elmúlt két fesztiválra?

A családi üdülőben tetszett, hogy családok közösségben főznek, alkotnak, kilátót építenek egy fára. Azt is szeretem, hogy rengeteg a program, nem csak zenéből áll a fesztivál, hanem a kultúra is jelen van, színházi workshopok, mozis programok, beszélgetések váltják egymást. A Bánki tó egy találkozópont.

A Bánkitó igazán környezettudatos fesztivál, ti hogyan érkeztek a tóhoz?

Eddig fesztiválbusszal mentünk, szerintem idén is azt választjuk.

A bánki lakosokat is mindig szívesen látjuk a fesztiválon. Vissza tudsz emlékezni, nálatok voltak bánki gyerekek?

Igen, volt egy kisfiú, aki minden nap eljött a foglalkozásokra, és nagyon élvezte.

 

Köszönöm az interjút, a fesztiválon találkozunk!

Az interjút készítette: Prechel Dorka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr324634946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása