Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook-függőknek

Kiállítások az idei Bánkitó Fesztiválon!

2012.06.28. 14:04 kokenyke

 

Privát jelzőtáblák - Pályázati kiállítás (Megnyitó: 2012. június 22. 18:00)

Harmadik alkalommal írtunk ki pályázati felhívást kortárs képzőművészek számára. Az idei hívószóval, a privát jelzőtáblával arra ösztönöztük a résztvevőket, hogy a Bánkon már meglévő, nyilvánosságnak szóló különböző jelzőtáblákat újraértelmezzék, saját alternatíváikat hozzák létre azokból. A tavalyi SzabadTér kiállítás hagyományát folytatva, újra benépesítjük a közteret. A szabadtéri kiállítást a fesztivál időtartama alatt, 2012. július 20-22. között lehet megtekinteni.



Henrik műterme (
Minden nap 12:00-18:00, Tábor főépület)

Kállai Henriket tavalyról sokan ismerhetitek, testvérével, Andrással három napon keresztül készítették a fesztivál hangulatát megörökítő hatalmas vásznukat. Henrik idén is eljön, hogy inspirációkat szerezzen a bánki mindennapokból. A tábor főépülete újra műtermévé válik, ahol egész nap szívesen várja azokat, akik modellt ülnének, mesélnének neki, vagy csak kíváncsiak! A helyben készült képmásotokat haza is vihetitek!

 

kállai.jpg


LIBERAGILITY (
Minden nap 14:00-18:00)

A Pseudo Race Group (Bajusz Orsolya, Bogyó Virág, Hódi Csilla) művészeti projektje.

A tranzit.hu kortárs képzőművészeti egyesület a 2012-es Bánkitó Fesztiválra a Pseudo Race Groupot kérte föl egy művészeti projekt megvalósítására. A Pseudo Race Group egy performatív művészeti installációt, egy szellemi és fizikai akadálypályát épít a jelentkezők „liberálisnak” vélt készségeik és eszméik tesztelésére. Az egyes akadályok megbirkózásával a résztvevők szembesülhetnek lappangó előítéleteikkel, kirekesztő beidegződéseikkel. Az akadálypályán a játékszabályok és a lehetséges választások közötti feszültség, illetve ellentmondás arra készteti a résztvevőket, hogy a saját magukról alkotott képüket is megvizsgálják.

Az akadálypálya ugyanakkor alkalmat teremt arra is, hogy elgondolkodjunk, milyen értelemben használjuk ma Magyarországon a „liberalizmus” szót, és mi ennek a fogalomnak a genealógiája, hogyan jutottunk el a mai, kulturális, identitásra utaló értelmezéséhez?

 

Ellenpedagógia a tóparton  (Tábor főépület, minden nap)

 Az AnBlokk Egyesület 2011 februárjától induló Ellenpedagógia a Kádár-korszakban című kutatási programja az államszocialista évtizedek egy sajátos szerveződését tárja fel. Az 1930-as évek végétől az 1970-es évekig folyamatosan működött a Bánki tó mellett egy magán nyaraltatás Leveleki Eszter vezetésével. Leveleki Eszter a háború előtti reformpedagógiai gyakorlatok szellemében alakította ki nyári táborait, különös hangsúlyt fektetve a spontaneitás, az individuális és közösségi kreativitás megteremtésére, és a közösség „együttes élmény-formáló” erejére. A háború után a résztvevők többségükben középosztálybeli gyerekek voltak, sokan érkeztek olyan családokból, ahol a szülők, nagyszülők a holokauszt áldozatai és túlélői. Az 1950-es évektől a hivatalos pedagógia és az úttörőtáborok mellett/ellenében a bánki nyaraltatás egyfajta pedagógiai kísérlet volt, amely a korszakra jellemzően informális, fél-legális módon szerveződött, erős személyes kötelékeken alapuló kisközösségként működött. Az egykori táborozók közösségei évtizedekig fennmaradtak, a résztvevők identitását, személyes kapcsolatait a mai napig meghatározzák a Bánki tónál töltött nyarak.


A kiállítás a gyerektábor vizuális emlékeit mutatja be az egykori táborozókkal készült életút-interjúk kommentárjaival.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: program bánkitó fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr24616708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása