Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook-függőknek

A Város Mindenkié – csak valakié jobban?

2011.08.16. 13:31 doridud

Kicsi szobában körben ülünk le, fesztiválozók és előadók vegyesen. Balog Gyula feláll és elmeséli hajléktalanságának 17 éves történetét, az anonim alkoholisták körét, a Fedél Nélkült, hogy mindezek után hogyan lett  óraadó tanár a hajléktalanságról. Mindenki kicsit megszeppent, senki sem kérdez, pedig újság jár minden kérdésért.

 
 
A Város Mindenkié (AVM) csoport olyan alulról szerveződő önkéntes budapesti csoport, melynek fókuszában a hajléktalanság áll. A mélyszegénységben vagy hajléktalanként élő emberek érdekében maguk a hajléktalanok, hajléktalanságot megtapasztaltak dolgoznak főleg, de természetesen nem hajléktalan aktivisták is tagjai a szervezetnek, akik közösen akarnak tenni egy egyenlőségen alapuló, igazságos társadalomért.
 
Papp Csaba is az AVM csoport tagja, méghozzá egyszerre a lakhatási-, a rádió-, és a belső szervezetfejlesztés munkacsoporté is. Ő nem utcán élő hajléktalan ugyan, de a hajléktalansággal erősen veszélyeztetett kategóriába tartozik, hiszen nincs sem állandó munkaviszonya, sem állandó lakcíme, albérletről-albérletre jár, néha önkényesen lakást is foglal.
 
Ekkor már többen merünk kérdezni. Ez nem egy mindenki számára szokványos eset, hogyan lehet valaki hajléktalan, aki lakásban lakik? Mi az önkényes lakásfoglalás? Míg Csaba válaszol Gyula lelkesen osztja a Fedél Nélkülöket a kérdésekért és az okos hozzászólásokért.
 
Gabi és Géza mutatkoznak be: 6 éve élnek együtt, laktak szállón és a Margitszigeten is. Gabival a Replika c. újságban egy hajléktalan különszám keretein belül interjút készítettek, amit hamarosan közölni is fognak. Géza villanyszerelő volt, Mátészalkáról jött egy budapesti gyárba, ahol nem jelentették be, alkalmi munkán tartották és nem kapta meg a fizetését. A félretett pénze elment az albérletre, így lett hontalan.
 
Tessza Udvarhelyi az utolsó az előadók közül, amerikában felsőfokú képzésen vesz részt, itthon pedig szinte minden szabadidejét A Város Mindenkié csoportnak szenteli. Ő aktivista. A beszámolók után pedig mi következünk: társadalmi szerepcsere. Az előadóink által kitalált társasjátékban egy halmozottan hátrányos szituációból (pl.: a gyermekotthont már elhagytuk, pénzünket elvertük, iratainkat elvesztettük) kell szerepjátékok segítségével eljutnunk addig, míg éjszakára tető lesz a fejünk felett. Azóta, egy percig sem gondoljuk, hogy könnyű.
 
szöveg: Kőhalmi Anett

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr883157801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása