Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook-függőknek

„Bánki Béka Brekegi” - Gábor Sára írása Leveleki Eszter bánki táboráról

2011.07.04. 20:40 doridud

„A számháború játék volt, és nem levente- vagy úttörő-hadgyakorlat, a színház önfeledt hülyéskedés, nem pedig ideológiai továbbképzés, az ellenség támadása fantázia- és szerepjáték, nem imperialista diverzió. Ráadásul ezek a játékok szemtelen iróniával, néha nyílt gúnnyal parafrazeálták a szocialista mindennapokat. Pipecland királyság volt az államiság megannyi kellékével: Pipec király - a legkisebb gyerek - a bilin trónolt, az ország életét a régens irányította, Leveleki Eszter büszkén viselte a királyi fődada címet. Hadi ügyekben jelentős szava volt az FG-főnöknek (értsd: Forradalmi Gárda).”

 

 

Ilyen is volt az élet a negyvenes-ötvenes-hatvanas-hetvenes években… Persze ez nem a Rákosi-, vagy Kádár-rendszer hétköznapjaira való kissé furcsa visszaemlékezés, de nem is egy kreatív írásgyakorlat jól sikerült végterméke, nem helyzetjelentés egy bolondok házából és nem is kódolt üzenete egy puccsra készülő ellenzéki csoportnak. Ez csak egy vakáció. Egy csodálatos vidám vakáció, amit a fent említett „királyi fődada és régens” Leveleki Eszter hozott létre és ápolt közel negyven nyáron keresztül, Bánkon. Kikerülve a Rákosi, majd a Kádár rendszer pedagógiai programját teremtette meg minden nyáron kétszer három hétre huszonöt-harminc szerencsés gyereknek a „szabadság kis szigetét”. És a híres bánki tábor, sok generáció bölcsője, első játszóháza, barátságainak és szerelmeinek, csínytevéseinek és hőstetteinek helyszíne az idő előrehaladtával, a régi bánkiak emlékein és történetein keresztül, legendává vált. Bánk előző „híres szülötte” Pipecland, azaz a Bánki tábor idén először bekerül a fesztivál programfüzetbe!

 

Ascher Tamás, Zolnay János, Fischer Iván, Kárpáti Péter, Eörsi Mátyás, és mások, közgazdászok, mérnökök, egyetemi tanárok, szerteágazó életútjait kapcsolja össze Leveleki Eszter és a bánki hagyományok. Felmerül a kérdés: hogy válhat egy ilyen kis létszámú, exkluzív tábor ennyi izgalmas életrajz, híressé vált művészek, értelmiségiek közös motívumává? Hogy lehet akkora hatása egy gyerek-tábornak, hogy a negyvenes-, ötvenes-, hatvanas éveikben járó „régi bánkiak” közül még mindig sokan összejárnak? Mi történhetett ebben a három hetes vakációban, hogy miután Leveleki Eszter a hetvenes évek végén lemondott régensi tisztségéről, „bánk” sok helyszínen, a legkülönbözőbb formákban tovább élt és máig is sok bánki hagyományokra épülő tábor szerveződik és ad értelmet a nyárnak és a játék fogalmának?

 

 

 

Ezek a kérdések és sok más megfejtésre váró titok, ködös folt inspirált egy kis kutató csoportot arra, hogy közeledjenek a táborhoz és mikroszkóp alá vegyék Leveleki Eszter táborát, mint egy izgalmas élőlényt a Kádár-rendszerben, az úttörő-táborok és az iskola köpenyek, eltérő értékrendű világában, amelynek ellentmondásos módon maga is szerves része volt.

 

Ha téged is érdekelnek ezek a kérdések, a Bánki-tó fesztiválon részt vehetsz a kutató csoport által szervezett beszélgetésen, ahol régi bánkiakkal felidézik ezeket a nyarakat, válaszokat keresnek, vagy tovább bővítik a kérdések körét. A fesztivál területén több ponton felbukkannak  majd a tábor megfejtésre váró írásos és képi nyomai és a Bánki-tó idén elhozza Leveleki Eszter táborának és mindenki gyerekkorának atmoszféráját egy „nosztalgikus számozással”, azaz egy hatalmas számháborúval! 

szöveg: Gábor Sára

képek: www.pipecland.hu

3 komment

Címkék: eszter bánkitó fesztivál bánk leveleki

A bejegyzés trackback címe:

https://bankitofesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr123039418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bidem 2011.09.29. 09:39:40

Kedves Gábor Sára, nem tudom, kitől származik a kezdő idézet - bizonyára megtalálnám a Nyugodtan tegezz! kötetben - de az illető téved. Eszter néni nem volt régens, elsőként Medve viselte e címet, az utóda én voltam, majd mások követtek. A régens mindig a medvék szobafőnöke, a fiú segéderő volt. A kétszer három hét sem stimmel, a nyaralás július elejétől augusztus végéig folyt, s mindenki annyi időt töltött Bánkon, amennyit ideje és a családi költségvetés megengedett.
Hízelgő, hogy éppen az én képemet rakták ki, Pipec királlyal a nyakamban.
E kifogások persze kevébé lényegesek, a bánki nyaralás különleges világa érdekesebb, erről már mi is sokat összeírtunk, de jó, ha más megközelítések is nepvilágot látnak. Az augusztusi fesztiválon és beszélgetésen én is részt vettem, s ott és előtte is sok mindent elmeséltem Kádár Annának.
bid

Intizar 2013.04.18. 16:45:01

@bidem: A kezdő idézet azt állítja, hogy volt egy régens, Leveleki Eszter (pedig) boldogan viselte a királyi fődada címet.

Intizar 2013.04.18. 16:45:44

@bidem: Ezt nem mint bánki gyerek állítom (nem voltam az), csak mint figyelmes olvasó.
süti beállítások módosítása